Pravda a mýty v péči o pleť - 2. díl

Opravdu pleťové oleje ucpávají póry a nesmí jej používat ženy s mastnou pokožkou? Je esence to samé jako tonikum? Pojďte se podívat na další várku mýtů, se kterými se můžete v beauty světě setkat... 

 

1. Mýtus: Oleje zatěžují pokožku a ucpávají póry

Léty zažitá představa, že pleťové oleje jsou určené pouze pro suchou pleť, už je dávno překonaná. Tento kosmetický produkt se nyní stává součástí pravidelné skin care rutiny pro všechny typy pleti. Chia, švestky, olivy a další dary přírody dokážou propůjčit produktům oleje s obsahem antioxidantů a esenciálních mastných kyselin, které pomáhají obnovit a posílit kožní bariéru, uzamknout vlhkost, vyhladit jemné linky a vrásky, vyrovnat tón pleti a mnoho dalšího.

Ucpává olej póry?

Přes prokázané příznivé účinky na pleť se stále s pleťovými oleji pojí některé mýty – například ten, že ucpávají póry a nejsou proto vhodné pro problematickou pokožku se sklonem k akné. Existují však i lehčí nekomedogenní oleje, jako například jojobový, tea tree nebo skvalen, které póry neucpávají. 

Mohu používat olej, když mám mastnou pleť?

Nemusíte se bát ani v případě, že máte mastnou pleť. Naopak vám olej může pomoci. Pokud nemá pleť dostatek přirozených olejů, často je nadměrně produkuje a dochází k jejich hromadění. Výsledkem jsou právě ucpané póry a nežádoucí lesk. Pokud budete používat lehké oleje, jako například nemastný marulový olej, doplníte přirozené oleje v pleti. Tím se přirozená produkce vyrovná. 

Kdy a jak používat pleťové oleje?

S klidným srdcem můžete používat pleťové oleje denně, ideálně každý večer před spaním, kdy je pleť v přirozeném regeneračním režimu. Aplikujte na noc několik kapek zahřátých v dlaních (nebo množství jednoho stlačení pumpičky) na vyčištěnou, tonizovanou pleť, krk a dekolt a jemně vmasírujte. Vyhněte se oblasti očí. Pokud máte suchou pleť, můžete olej zkusit aplikovat i ráno. Vytvoříte hladší a hydratovanější povrch pro aplikaci make-upu.

Naše tipy na lehké pleťové oleje:

Pestle & Mortar Noční pleťový olej s retinoidním komplexem

Noční pleťový olej je velmi lehký a vyživující. Obsahuje směs luxusních organických olejů destilovaných za studena a aktivní retinoidní komplex. Pleť vyživuje a hydratuje a snižuje výskyt jemných linek i vrásek. Je vhodný pro všechny typy pleti, zejména pro tu stárnoucí. Produkt je vegan a cruelty free.

 

Omorovicza Regenerační a vyživující olej

Záchranná kúra pro poškozenou a vysušenou pleť. Podporuje regeneraci pleti, zmírňuje její poškození způsobené sezónními změnami, hormonálními výkyvy či nadměrným ošetřováním pleti. Obsahuje tři zdroje omega mastných kyselin, schizandru čínskou a vitaminy C, E a K z opuncie a malinových semínek.

 

Lancer Vyrovnávací hydratační olej

Vyrovnávací olej s jemnou a lehkou texturou pro všechny typy pleti dodává pokožce nezbytnou hydrataci. Obsahuje polyfenoly a antioxidanty, které podporují jemnou a zdravě vypadající pleť. Tato vyživující směs fermentovaných olejů, včetně arganového, olivového, shiunko a lékořice, obsahuje také 10 % fermentovaného komplexu.

 

Perricone MD Essential Fx Acyl-Glutathione Chia olej

Lehký olej obsahuje posilující lipidy a směs vitaminů F včetně oleje z chia semínek bohatého na omega mastné kyseliny. Dodává tak pleti potřebné živiny, efektivně posiluje přirozenou lipidovou kožní bariéru a pomáhá jí uzamknout hydrataci uvnitř pokožky. Znatelně podporuje pružnost a vláčnost pleti a ta je díky tomu svěží, regenerovaná, rozzářená a působí mladistvě. 

 

Le Prunier Zkrášlující švestkový olej

Víceúčelový švestkový olej, který je vhodný pro obličej, ruce, vlasy i celé tělo. Pomáhá rozjasnit a obnovit pokožku a zároveň ji hydratuje, aby získala jemný a mladistvý vzhled. Olej je ručně vyrobený z patentované směsi švestek z udržitelných zdrojů a je vynikajícím zdrojem vyživujících vitamínů a antioxidantů. Díky lehké konzistenci zabraňuje podráždění a udržuje hydrataci bez ucpání pórů.

 

2. Mýtus: Esence je to samé co tonikum

Esence jsou skvělým doplňkem pleťové rutiny, ať už máte pleť suchou, mastnou, namáhanou, anebo se na ní začínají podepisovat přibývající roky. 

Jaký je rozdíl mezi esencí a tonikem?

Protože má esence podobně vodovou konzistenci jako tonikum, můžete se někdy setkat s tím, že se zaměňují. Nejedná se ale o totéž! Ve skutečnosti jde o různé produkty, které slouží k odlišným účelům. Tonikum (někdy též označované jako toner) má za úkol dočistit pokožku, odstranit zbytky make-upu, oleje, nečistot a odumřelých buněk pleti po čištění. Často v jeho složení najdete i směs kyselin (např. kyselina salicylová, glykolová či mléčná), díky nimž získává exfoliační vlastnosti. Oproti tomu esence pomáhá pokožku vyživovat poté, co byla vyčištěna. Její složení je proto obvykle bohaté na živiny a antioxidanty

Kdy a jak používat pleťové esence?

Tyto velmi lehké přípravky by se měly používat po vyčištění a tonizaci ráno i večer. Nalijte do dlaní přibližně dva střiky esence, přimáčkněte dlaně k sobě, abyste navlhčili obě ruce a vklepejte na obličej a krk. Počkejte několik minut, dokud se esence zcela nevstřebá. Poté následuje ošetření pleti a její hydratace. 

Naše tipy na vyživující esence:

Perricone MD Pleťová esence

Lehká pleťová esence je založena na vědeckých poznatcích řady Cold Plasma Plus+ a zaměřuje se na problémy jako ztráta lesku, nerovnoměrná struktura a nevyrovnaný tón pleti. Po použití pleť zůstává hladká, pevná, revitalizovaná a rozjasněná.

Omorovicza Hedvábná pleťová esence

Spojuje smyslový zážitek s přírodními aktivními složkami pro hydrataci a ochranu před vnějším prostředím a připravuje pleť na optimální vstřebávání účinných látek ze séra a hydratačního krému. Pleť zároveň chrání proti předčasnému stárnutí a oxidativnímu stresu.


 

3. Mýtus: Dárky bychom měli jen dávat

Také ráda obdarováváte své blízké k narozeninám, svátkům nebo Vánocům, protože vám přináší radost, když vidíte úsměvy na tvářích těch, které milujete? Někdy ale zapomínáme na důležitou věc: Dávání dárků nemusí být jen o druhých. Naučte se obdarovávat i sama sebe a tím si udělat radost. Zasloužíte si to! Můžete se tak odměnit za úspěchy, anebo prostě jen hýčkat své vlastní já. Navíc: Vy sama přece víte nejlépe, co potřebujete a co vás nejvíce potěší. Už žádné vracení nevhodných dárků anebo vytváření „putovních“ darů, které se následně posílají dál... 

Naše tipy, čím si uděláte radost 

Pestle & Mortar Harmonizační pleťová mlha

Jemná obličejová mlha bez vůně poskytne vaší pleti osvěžující zážitek v podobě intenzivní dávky hydratace a regenerace. Složení kombinuje irské magnézium, aminokyseliny a přírodní extrakty, díky nimž bude pleť revitalizovaná, zklidněná a chráněná. Je vhodná pro všechny typy pleti, navíc je produkt vegan a cruelty free.

Relaxační kosmetické sady Noble Isle

Luxusní produkty od britské značky Noble Isle jsou ztělesněním anglických zvyků, tradic, vůní a atmosféry. Užijte si pohodu a relax s podmanivými sprchovými gely a tělovými mléky v mnoha vůních a nechte se rozmazlovat pečujícími tekutými mýdly a krémy na ruce. Vybírat můžete z mnoha variant dárkových setů.