Podzim je tu! 10 tipů, jak pomoci unavené pleti

Sotva se pleť stihla zotavit z náročných letních dnů, už ji čeká další zatěžkávací zkouška v podobě prvních mrazíků, podzimní inverze a dalších nepříznivých vlivů, které mohou v nadcházejících měsících způsobovat únavu vaší pleti. Díky kombinaci zdravého životního stylu a správné péče může ale vaše pokožka vypadat zářivěji a zvládnout i zimní období bez ztráty kytičky.

Je tu doba zářivých barevných listů v korunách stromů a posledních záchvěvů babího léta. Stejně jako v podzimních týdnech připravujete na příchod paní Zimy svou zahrádku, měli byste věnovat péči i své pleti, která během nadcházejícího ročního období bojuje se škodlivými toxiny, obměňuje kožní buňky a pokouší se uchovat si tolik potřebnou hydrataci. To vše ji může vyčerpávat a pokožka je pak právem unavená – na pohled bývá matná, suchá a drsná, mohou se objevit tmavé kruhy pod očima, zvětšené póry i jemné linky a vrásky. Na pleť působí celá řada faktorů a mnohé z nich můžete ovlivnit, anebo alespoň napravit škody. Co tedy udělat pro to, aby byla vaše pleť na podzim krásná, a i během nadcházející zimy zůstala svěží a zářivá?

 

1. Kvalitní spánek, základ krásy

Dostatečně dlouhý a kvalitní spánek je základním pilířem zdravého životního stylu. Spát bychom měli alespoň sedm hodin denně. Studie z časopisu Sleep zjistila, že pouhá jedna noc nedostatku spánku se může podepsat na vašem vzhledu – výsledkem jsou oteklé oči, tmavé kruhy pod očima, povadlá víčka, bledší pleť a více jemných linek a vrásek. Během spánku regeneruje také vaše pleť – a vy jí k tomu můžete dopomoci díky večerní skin-care rutině.

Naše tipy pro noční péči

Perricone MD Noční krém s retinolem pro obnovu pleti

Krém podporuje noční regenerační proces pokožky díky třem formám retinolu. Viditelně redukuje jemné linky a vrásky a zároveň poskytuje intenzivní hydrataci, která důkladně doplňuje a chrání přirozenou bariéru pokožky. Výsledkem je pevnější a hladší pleť a svěží vzhled.

 

Noční omlazující krém Omorovicza Rejuvenating Night Cream

Pleť intenzivně vyživuje, regeneruje a posiluje v průběhu spánku. Obsahuje peptidy z lískových oříšků, které mají zpevňující účinky a viditelně tak minimalizují výskyt jemných linek a vrásek. Mrkvový olej navíc podporuje produkci kolagenu.

 

Noční pleťový olej Pestle & Mortar Superstar Night Oils retinoidním komplexem

Směs luxusních organických olejů destilovaných za studena s aktivním retinoidním komplexem. Pleť vyživuje a hydratuje a snižuje výskyt jemných linek i vrásek. Je vhodný pro všechny typy pleti, zejména pro tu stárnoucí.

 

2. Vyvážený jídelníček a dostatek vitamínů

Důležitá je také strava bohatá na živiny a antioxidanty chránící pokožku. Dbejte na to, aby vaše jídla obsahovala zelenou listovou zeleninu, rajčata, bobulovité ovoce, fazole, ořechy a tučné ryby, například lososa, který dodává tělu vitamín D. Ten v letních měsících získáváme ze slunce, ale na podzim a v zimě, kdy přirozeného slunečního svitu ubývá, nám tento vitamín podporující imunitu, začíná chybět a je potřeba jej dodat buď ve stravě nebo ve formě potravinových doplňků. V zimních měsících nezapomínejte ani na další vitamíny. Velmi potřebný je vitamín C, který posiluje imunitu, je důležitý pro tvorbu kolagenu a chrání buňky před oxidačním stresem. A je v mnoha ohledech prospěšný i pro pokožku – například dokáže bojovat s pigmentovými skvrnami…  

Naše tipy na produkty s vitamínem C:

Lancer Instant Brightening Booster s vitamínem C a kurkumou

Kombinuje sílu 30% vitamínu C a kurkumy, viditelně rozjasňuje a sjednocuje pleť. Stabilizovaný vitamín C pomáhá zmírňovat již vzniklou povrchovou hyperpigmentaci a zabraňuje vzniku nových skvrn, rozjasňuje a sjednocuje tón pleti. Navíc minimalizuje jemné linky a vrásky. Silné antioxidační schopnosti kurkumy chrání pokožku před vnějšími vlivy.

 

Rozjasňující denní sérum Omorovicza s vitamínem C

Sérum s obsahem vysoce stabilního vitamínu C, které je bohaté na antioxidanty, poskytuje pleti každodenní nezbytnou ochranu před nepříznivými vnějšími vlivy. Omorovicza Daily Vitamín C zároveň stimuluje tvorbu kolagenu pro viditelně mladší a zářivější pleť. Díky 3% koncentraci vitamínu C je sérum vhodné pro každodenní použití.

 

Lokální péče proti pigmentovým skvrnám Perricone MD 

Vitamín C Ester Intensive Dark Spot Treatment obsahuje tři formy vitamínu C, včetně našeho vlastního patentovaného esteru vitamínu C, spolu s alfa-arbutinem a resorcinolem, které podporují rovnoměrný vzhled pokožky kdekoliv na těle. Pomáhá zmírňovat nejodolnější pigmentace, jako jsou stařecké skvrny, tmavě hnědé sluneční skvrny a jizvy způsobené stárnutím, UV zářením a vyrážkami.

 

3. Přetopená místnost pleti nesvědčí

Pleti neprospívají prudké změny teplot, k nimž může docházet při přechodu zvenčí do příliš vytopené místnosti, anebo do vyhřátého auta. Také pozor na suchý vzduch, který může v pokoji zavládnout, pokud pustíte topení naplno. Suchý vzduch narušuje přirozenou ochrannou vrstvu a dochází pak k dehydrataci pokožky. Přetápění je bohužel častým zlozvykem v českých domácnostech. Přitom podle jedné ze studií, kterou v roce 2014 zveřejnilo britské ministerstvo zdravotnictví, se uvádí, že lidé se doma cítí nejlépe při teplotě mezi 18–20 °C.

 

4. Chraňte pokožku před rozmary počasí

Na podzim přicházejí větrné dny, a právě ostrý vítr, chlad a drsné počasí působí nepříznivě na pleť a ta může být pak suchá či zarudlá. Je proto důležité pokožku před povětrnostními vlivy chránit a dostatečně ji hydratovat. Zvláště pokud máte od přírody pleť suchou a smíšenou, jsou hydratační produkty nepostradatelnou součástí podzimní kosmetické výbavy.  

Naše tipy pro podporu hydratace:

 Hydratační pleťový krém Pestle & Mortar

Ultralehký hydratační pleťový krém s veganským skvalanem z oliv a peptidovovou technologií. Vysoce absorpční složení zjemňuje, zpevňuje, omlazuje a hydratuje pokožku obličeje bez ucpávání pórů. Zároveň chrání proti vnějším vlivům.

 

 Zkrášlující švestkový olej Le Prunier 

Unikátní víceúčelový švestkový olej je vhodný pro obličej, ruce, vlasy i celé tělo. Pomáhá rozjasnit a obnovit pokožku a zároveň ji hydratuje, aby získala jemný a mladistvý vzhled. Zabraňuje podráždění a udržuje hydrataci v pokožce bez ucpávání pórů.

 

5. Zatočte se stresem!

S nástupem sychravých a tmavých dní přichází u mnoha lidí i takzvaná podzimní depka. Kratší dny způsobují nedostatek světla, často utlumujeme fyzické outdoorové aktivity, které vyplavují hormony štěstí, a to všechno může ovlivňovat náladu i míru stresu a způsobovat zvýšenou únavu. Podle výzkumu, který byl zveřejněn v časopise Inflammation & Allergy Drug Targets, může stres způsobit viditelné zarudnutí a nedokonalosti kůže. Stres také spouští v těle uvolňování hormonu kortizolu a jeho nadměrné množství může ničit kolagen, tedy bílkovinu, která udržuje pokožku hladkou a pevnou. Tím způsobuje předčasné stárnutí pokožky.

Tipy, jak si zlepšit náladu: Dbejte na dostatečný spánek, navzdory počasí vyrážejte ven, nezanedbávejte pohyb a snažte se dělat to, co vás baví a působí vám radost. Vyzkoušet můžete třeba i návštěvu sauny či meditační a dechová cvičení. Naučte se také efektivní timemanagement, aby nedocházelo k přetížení, a vytvořte si příjemné pravidelné relaxační rituály.

6. Pozor na UV záření i v podzimních dnech

Nenechejte se ukolébat myšlenkou, že když skončilo léto, není už zapotřebí chránit pleť před slunečními paprsky. UV záření k nám proniká i v zatažených dnech a ohrožuje vaši pleť také v podzimních a zimních měsících. Navíc se paprsky odrážejí i od lesklých ploch – tedy například vodní hladiny nebo v zimě od sněhové pokrývky. Proto nezapomeňte do své každodenní ranní rutiny zakomponovat i produkt se SPF ochranou

7. Vyhněte se modrému světlu

LED osvětlení, chytré telefony, počítačové monitory nebo tablety… Tato zařízení vyzařují takzvané modré světlo. Expozice modrého světla je škodlivá zejména po setmění, kdy narušuje běžný biorytmus těla; přítomnost modrého světla HEV přispívá ke zdání, že je stále den. Kromě vlivu na únavu očí tím může narušovat rytmus spánku a mít rovněž negativní dopad na stav pokožky – buňky nedostanou „pokyn“ k přirozeným opravným procesům. Na nejrůznější elektronická zařízení proto existují filtry, které dokážou modré světlo eliminovat, chytré telefony zase nabízejí nastavení nočního režimu. Navíc existují i kosmetické produkty, které dokáží před modrým světlem chránit pokožku.

Náš tip pro ochranu pleti před UV zářením i modrým světlem:

Minerální fluid Lancer Mineral Sun Shield Universal Tint SPF 30

Univerzálně tónovaný opalovací krém chrání před UVA/UVB paprsky a modrým světlem. Univerzální odstín zajišťuje optimální použití napříč všemi tóny pleti. Oxid zinečnatý chrání pokožku před předčasným stárnutím, zatímco extrakt ze skalní růže a kořene zázvoru zklidňují pokožku a snižují případné záněty, které může vyvolat sluneční záření či modré světlo.

 

8. Pozor na podzimní inverzi 

Podzimní a zimní inverze přináší zejména do ulic měst koncentrovaný smog a částečky prachu a smogu působí neblaze i na pleť. Navíc se ještě na obličeji přirozeně hromadí odumřelé kožní buňky, které brání odrazu světla. Výsledkem je matná, povadlá a unavená pleť. Důkladným odstraněním nečistot, zbytků make-upu a vrstvy odumřelých buněk svou pleť okamžitě rozjasníte. Důležité je čistit pokožku nejen večer, ale i ráno.

Náš tip pro čistší pleť:

Rozjasňující peeling Omorovicza Refining Facial Polisher

Využívá sílu maďarského vřesového bahna, které je bohaté na vápník a hořčík. Tento exfoliační peeling na obličej obohacený o mořské mikrořasy zjemňuje texturu pleti a rozjasňuje tón, zatímco přírodní pemza zbavuje pokožku šupinek a nečistot. Naneste na vlhký obličej a krk, několik minut jemně masírujte a poté důkladně opláchněte. Používejte 2–3krát týdně.

 

9. Vsaďte na opálenou pleť i v sychravých měsících…

Chcete si i na podzim uchovat zářivou pleť, která vypadá, jako by byla políbená sluncem? Díky samoopalovacímu krému či séru se vám přání snadno splní – a to i bez vrstev make-upu! Podle množství naneseného produktu můžete zvolit, jak moc tmavý bude odstín.

Náš tip pro bronzovou pokožku:

Samoopalovací pleťové sérum Pestle & Mortar 

Samoopalovací koncentrované pleťové sérum obohacené o 2% kyselinu hyaluronovou zajistí přirozené opálení bez šmouh. Navíc neobsahuje alkohol, pleť nevysušuje a je vhodné pro všechny typy pleti.

 

10. Dopřejte si něco „extra“ pro zářivou pleť!

Abyste svou unavenou pleť opět rozjasnila, nezapomeňte na její intenzivní výživu! Vsaďte na vysoce koncentrovaná séra a elixíry a aby se klíčové složky produktů rychleji a účinněji vstřebaly do pokožky, zařaďte do podzimní rutiny také esenci, která se používá po vyčištění pleti, před aplikací séra a krému.

Naše tipy pro dokonalou výživu:

Intenzivní péče Lancer proti známkám stárnutí

Koncentrovaný elixír Lancer Triple Peptide Drops proti stárnutí obsahuje inovativní peptidy, které stimulují tvorbu kolagenu. Kombinace vitamínů a hydratačních látek pomáhá posilovat kožní bariéru, chrání pleť před poškozením volnými radikály a poskytuje okamžitou a dlouhodobou hydrataci.

 

Pleťová esence Cold Plasma Plus+ Perricone MD 

Lehká pleťová esence z řady Cold Plasma Plus+ se zaměřuje na problémy jako ztráta lesku, nerovnoměrná struktura a nevyrovnaný tón pleti. Viditelně zlepšuje čistotu pleti, vypíná a revitalizuje pokožku a pomáhá k rychlejšímu a účinnějšímu vstřebávání klíčových složek do pokožky.