Co jste (ne)věděli o své pokožce?

Kůže je největší orgán lidského těla a má řadu důležitých funkcí. Víte, jaké jsou vrstvy kůže, proč je pro zdravou pleť důležitá ochranná bariéra a jak ji opravit nebo jak můžete přírodě pomoci s odstraněním odumřelých buněk? Prozradíme vám zajímavosti týkající se vaší pokožky…

Povrch kůže dospělého člověka zaujímá přibližně 1,5 až 2 m2. Tento největší orgán má pro tělo řadu užitečných funkcí. Chrání nás před mikroby, infekcemi a nepříznivými elementy okolního prostředí, pomáhá regulovat tělesnou teplotu, umožňuje nám cítit teplo, chlad, bolest, svědění či doteky.

Kůže se skládá ze tří vrstev: nejhlouběji je podkoží tvořené tukovou a vazivovou tkání (hypodermis), prostřední vrstvě se říká škára neboli dermis a obsahuje cévy, pojivovou tkáň, svaly, senzorické neurony, potní žlázy, ale také vlasové folikuly, z nichž vyrůstají vlasy. Tou nejsvrchnější vrstvou je pokožka neboli epidermis. Jedná se o nejtenčí část, její tloušťka je přibližně 0,3–1,5 mm. Udává tón pleti a také slouží jako bariéra. 

 

Proč je důležité udržet zdravou kožní bariéru?

Zdravá kožní bariéra funguje jako ochranný štít. Tato tenká, avšak komplexní vrstva je důležitou součástí obrany našeho těla – je potřeba ji udržet zdravou nejen kvůli kráse, ale také aby si kůže ponechala svou správnou funkci a dokázala zajišťovat ochranu před agresory z okolního prostředí a zadržovat vodu v těle. Poškozená kožní bariéra nebo poškozená hydratační bariéra může vést k předčasnému stárnutí a navíc hrozí, že se škodliviny a dráždivé látky dostanou do těla přes kůži. 

 

Co způsobuje poškození kožní bariéry?

Kožní bariéra může být narušena různými faktory, například přirozeným stárnutím, nadměrným vystavením slunečním UV paprskům bez použití opalovacích krémů se SPF faktorem, negativní vliv má i znečištění, extrémní teploty, kouření, nadměrná a nešetrná exfoliace nebo používání nevhodných přípravků péče o pleť, případně mechanické poškození.

 

Jak poznáte, jestli je vaše kožní bariéra poškozená?

Důsledky poškození kožní bariéry jsou různé. Pozorovat můžete například tyto projevy:

  • Zarudnutí a zánět: Poškozená kožní bariéra propouští do pokožky škodliviny, jako jsou dráždivé látky či alergeny, které mohou být příčinou zánětů a zarudnutí.  
  • Suchost: Pokud je kožní bariéra poškozená, ztrácí kůže vodu a je dehydratovaná. Pokožka je pak suchá, napjatá, mohou vznikat šupiny či drsná místa. 
  • Akné: Skrze poškozenou kožní bariéru pronikají snadněji bakterie způsobující nevzhledné pupínky.
  • Růžovka, ekzém: Oslabení a narušení svrchní kožní bariéry zhoršuje projevy těchto onemocnění. 
  • Citlivost a podráždění pokožky. Nerovnováha kožní bariéry může způsobit zvýšenou citlivost a podráždění. 

5 kroků ke zdravé kožní bariéře

1. Pravidelně odstraňujte škodliviny

Během dne působí na pleť celá řada patogenů, dráždivých látek a alergenů, které narušují přirozenou ochrannou bariéru pokožky. Je proto důležité se každý den postarat o důkladné, ale zároveň šetrné vyčištění pleti.

Náš tip:

Vyživující čisticí gel Perricone MD High Potency Classics Nutritive cleanser

Jemné složení účinně odstraní make-up, přebytečnou mastnotu a nečistoty, zatímco pleť vyhlazuje a pečuje o ni. Obsahuje komplex mědi, kyselinu alfa-lipoovou (ALA) a kyselinu alfa hydroxylovou (AHA), která snadno prostupuje pokožkou a pomáhá eliminovat odumřelé kožní buňky. Nabízí tak alternativu k agresivním mechanickým peelingům.

 

2. Nezatěžujte pleť a používejte šetrné produkty

Dávejte pozor na příliš agresivní složky a drsné fyzikální peelingy, které mohou pokožku poškodit. Naopak vsaďte na antioxidanty a zklidňující látky. 

Náš tip:

Regenerační a vyživující olej Omorovicza Queen Oil

Představuje záchrannou kúru pro poškozenou a vysušenou pleť. Podporuje regeneraci pleti, zmírňuje její poškození způsobené sezónními změnami, hormonálními výkyvy či nadměrným ošetřováním pleti. Silný koktejl vitaminů C, E a K vytváří antioxidační štít, který obnovuje kožní bariéru.

 

 3. Chraňte pokožku SPF ochranou nejen v létě

Škodlivé UVA a UVB záření působí na pokožku nejen v letních měsících. Používejte proto širokospektrální opalovací krém, i když je zataženo či deštivo.

Náš tip:

Ochranný krém se švestkovým olejem Le Prunier se SPF 31

Kombinuje širokospektrální ochranu před sluncem s blahodárnými účinky švestkového oleje Le Prunier. Komplex Plum Superfruit Complex® bohatý na antioxidanty chrání pleť před znečištěním, modrým světlem a poškozením UV zářením a zároveň chrání před volnými radikály poškozujícími DNA.

4. Dopřejte pokožce hydrataci

Vsaďte na hydratační přípravky péče o pleť, například s kyselinou hyaluronovou, která je jednou z klíčových složek posilujících přirozenou hydratační bariéru pleti. Kyselina hyaluronová se přirozeně nachází v našem těle, jenže s přibývajícími léty se bohužel vyčerpává. Zejména s rostoucím věkem je proto vhodné ji lokálně aplikovat, aby pomáhala podporovat přirozenou schopnost pokožky udržet si vlhkost.

Náš tip

Pestle & Mortar Dárkové balení Hydrating Duo

V dárkovém balení naleznete hned dva vysoce hydratační přípravky: Hydratační pleťový krém (50 ml) a Hyaluronové pleťové sérum (30 ml) obsahující kyselinu hyaluronovou s různou molekulární hmotností, aby byla zajištěna opravdu hloubková a všestranná hydratace.

5. Dodržujte zdravý životní styl

Pro zdravou kůži je klíčová zdravá strava. Podpořit zdravější vzhled pleti pomáhají potraviny či doplňky stravy bohaté na mastné kyseliny a omega-3. Podle různých studií také může narušit integritu pokožky nedostatek spánku a další stresory. Kožní bariéře proto prospějete i tím, když se každý den vyspíte do růžova.

 

Peeling: Proč je důležité odstraňovat odumřelé kožní buňky?

Kožní buňky mají svůj přirozený životní cyklus, na jehož konci staré kožní buňky odumírají a nahrazují je nové. Pokud však odumřelé buňky zůstávají na povrchu, mohou ucpávat kožní póry a pokožka pak vypadá mdle a vysušeně. Proto je vhodné matce přírodě trošku pomoci. Buněčnou výměnu podpoří peeling, při kterém se odstraní odumřelé kožní buňky i přebytečné nečistoty.

Ale pozor! Je důležité jej provádět šetrně, abyste přitom nepoškodili kožní bariéru. Respektujte také svou pleť a přizpůsobte jí individuálně četnost exfoliace. Pokud máte citlivou pokožku, bude vám patrně stačit provádění peelingu jednou, maximálně dvakrát týdně.

Náš tip:

Jemné peelingové polštářky Lancer

Polštářky Gentle Exfoliating Peel Pads with 7% Lactic Acid + Bakuchiol obsahují směs ingrediencí, které pomáhají vyhlazovat, rozjasňovat a sjednocovat tón pleti a zároveň dlouhodobě vypínat jemné linky a vrásky. Obsahují 7% kyselinu mléčnou, bakuchiol, výtažek z plodů papáje a ovesné vločky, které posilují kožní bariéru pokožky a udržují ji stále hydratovanou. Intenzivně zklidňuje pleť.