Vyčarujte neodolatelný pohled: 10 tipů, jak pečovat o oči

 Říká se, že oči jsou oknem do duše. Hrají nezastupitelnou roli v nonverbální komunikaci a jediný pohled má moc rozklepat mužům kolena... Ovšem únava, nekvalitní spánek, sluneční paprsky, každodenní hledění do počítače, přibývající roky či stres si mohou vybírat svou daň. Jak pečovat o své oči a jejich okolí, aby byl váš pohled stále neodolatelný?

 

1. Hýčkejte partie kolem očí

Předejděte vráskám, otokům a tmavým kruhům pod očima každodenní péčí o své oční okolí. Právě tyto partie jsou velmi citlivé, kůže je zde nejjemnější na celém obličeji. Nepoužívejte proto stejný krém jako na zbytek pleti, ale vsaďte na krémy určené speciálně pro okolí očí, které mají jemnou texturu a aktivní látky pomáhají bojovat se zmíněnými neduhy. Protože je v těchto místech pokožka také vysoce namáhána každodenní mimikou, je důležité, aby přípravek kromě hydratace zajišťoval s přibývajícími roky také redukci jemných linek a vrásek. Vsaďte tedy na liftingové krémy, které pokožku posílí a zajistí její elasticitu.

SOCIAL IMAGE_High Potency Growth Factor Firming & Lifting Eye Serum_MODEL APPLICATION_1

Jak aplikovat liftingový oční krém?

  • Naneste na prsty malé množství liftingového krému jednou nebo dvakrát denně kolem očí.
  • Začněte nanesením krému na vnější koutek oka a jemným poklepáváním směrem dolů podél očnice.
  • Pokračujte v aplikaci po celém očním okolí a ujistěte se, že vklepáváte i do oblasti přímo pod obočím.

Náš tip:

Krém na oční okolí Eye Contour Lifting Cream with Diamond Powder od Dr. Lancer

Péče o oční okolí s trojitým účinkem. Využívá patentovaného Multi-Dimensional Complete Pro-Youth komplexu od Dr. Lancera pro redukci jemných linek a vrásek, otoků a tmavých kruhů a ztráty elasticity pleti. Obsahuje směs postupně uvolňované kyseliny hyaluronové a bambuckého másla, které poskytuje pleti bohatou dávku hydratace. Zlatým hřebem je diamantový prášek zajišťující fotoluminiscenci, která jemně prosvětlí a vytvoří mladistvě prozářenou pleť.

2. Jako magnet, který přitahuje zraky okolí...

Vaše oči jsou jako drahokamy – pohledy ostatních se k nim automaticky stáčejí. Zvýrazněte je a dodejte jim magický šarm! Základem líčení je správná řasenka, která by měla nejen zdůraznit barvu a přidat řasám na délce i objemu, ale zároveň o ně pečovat. Mezi účinné složky patří biotin, což je vitamin ze skupiny vitaminu B, který vyživuje, posiluje a pečuje o řasy. Avokádový olej podporuje zdravý růst řas a tokotrienoly pomáhají vytvářet viditelně hustší řasy. Důležitou roli hraje také kartáček. Ideální je ten se dvěma typy štětin. Široké a krátké použijte u kořínků řas pro dosažení hustoty a objemu, jemné štětiny pak řasy prodlouží, oddělí a zvýrazní. Pro docílení vyšší intenzity líčení naneste několik vrstev a vždy mezi aplikací chvilku počkejte, aby každá vrstva zcela zaschla.

Náš tip:

Řasenka No Makeup Mascara od Perricone MD

Kromě zvýraznění a dodání hustoty vašim řasám se postará také o jejich vyživení a posílení. Obsahuje biotin, avokádový olej a tokotrienoly. Klinická studie potvrdila její schopnost pozvednout a posílit řasy. Revoluční duální tvar kartáčku zajistí precizní nanesení. 

3. Podtrhněte barvu své duhovky

Každé oči jsou jedinečné! Krásu jim dodává zejména duhovka v různých odstínech. Nejčastější barvou je hnědá, kterou má přibližně 90 % světové populace, naopak nejvzácnější je zelená, jíž se pyšní pouze 2 % lidí. Zbytek patří odstínům modré a šedé. Ať už máte barvu očí jakoukoliv, můžete ji podtrhnout očními stíny. Dámám s čokoládovýma očima bude slušet zlatá, bronzová, meruňková i zelená, modroočky mohou vsadit na kouřové líčení a chladnější tóny v podobě modré, fialové či stříbrné, ale i pastelové barvy, jako je světle růžová. Šedým očím dodají šmrnc metalické odstíny a pokud patříte k vzácným zelenookým typům, vsaďte na hnědou v různých tónech.

Náš tip:

Oční stíny No Makeup Eyeshadow od Perricone MD

Gelové oční stíny okamžitě projasní, vyhladí a sjednotí tón pleti. Hodí se samostatně ke všem barvám očí, protože světlo odrážející pigmenty poskytují jemný, saténový vzhled s perleťovým efektem. Zároveň mohou ale sloužit jako podkladová báze pro barevné oční stíny, které pak budou lépe držet a krásné líčení díky tomu vydrží delší dobu. Zároveň pokožku víček vyživují a potlačují hluboké vrásky díky acyl-glutathionu, DMAE a esteru vitaminu C.

 

4. Nezapomeňte na důkladné odlíčení!

Večer se neodlíčit patří ke „smrtelným hříchům“, které pokožka neodpouští – a u očí to platí obzvlášť! I kdybyste přišla pozdě z večírku, odstranění líčidel je zkrátka „must have“. Důležitý je ale také způsob, jak to provedete! Nepoužívejte mýdlovou vodu, která vysušuje, buďte k očím šetrná, „nedrhněte“ víčka, abyste je nepodráždila, a pro důkladné odstranění make-upu v okolí očí využívejte vždy speciální odličovací přípravky, které jsou určeny pro tyto partie.

Naše tipy:

Čisticí balzám Thermal Cleansing Balm od značky Omorovicza

Čisticí a hydratační balzám pro odstranění nečistot z pleti využívá sílu maďarského vřesového bahna, které je bohaté na vápník a hořčík. Tento jemný balzám šetrně čistí pleť, odstraňuje veškerý make-up, dokonce i voděodolnou řasenku. Obsahuje sladký mandlový olej bohatý na vitamin E a patentovaný Healing Concentrate™ společnosti Omorovicza, který zanechává pokožku pevnější, pružnější a mladistvější.

Čisticí gel No Makeup Easy Rinse Makeup-Removing Cleanser od Perricone MD

Jemný gelový cleanser pomáhá nejen ráno, kdy připravuje pleť pro make-up, ale také večer snadno odstraňuje líčení, včetně očního make-upu. Obsahuje DMAE pro zlepšení elasticity a pevnosti pokožky a extrakty z kurkumy a olivových listů. Přispívá k mladistvému vzhledu pleti a hydrataci. Ve spotřebitelské studii po 7 dnech užívání 95 % souhlasilo, že nečistoty a make-up byly důkladně odstraněny.

 

5. Vyspěte se do růžova!

Kvalitní spánek je alfou a omegou. Z nedostatku spánku vznikají tmavé kruhy pod očima, oteklá víčka, únavou zčervenalé bělmo – a to všechno ke kráse rozhodně nepřispívá. Nehledíc na to, že dlouhodobý nedostatek spánku může negativně ovlivnit celkový chod našeho těla. Ideální je chodit spát stále ve stejnou dobu, nejlépe do půlnoci. Pořiďte si kvalitní rošt a matraci a vyhněte se večer takzvanému modrému světlu, které potlačuje tvorbu hormonu melatoninu. To znamená: Nedívat se před spaním do obrazovek anebo použít filtr či brýle, které modré světlo eliminují. Pozor také na světelný smog! Pronikání světel pouličních lamp do ložnice zabrání kvalitní stínění, nejlépe venkovní žaluzie či rolety. Pokud to není možné, pořiďte si masku na spaní kryjící oči. A pokud se u vás přeci jen objeví tmavé kruhy či otoky? Zbavíte se jich pomocí speciálních kosmetických přípravků...

Tipy, jak na tmavé kruhy a otoky

Rozjasňující oční krém proti otokům a tmavým kruhům Reviving Eye Cream od značky Omorovicza

Rozjasňující oční krém Omorovicza Reviving Eye Cream minimalizuje výskyt tmavých kruhů, redukuje otoky a intenzivně hydratuje. Osvěžující krém s jemnou vůní okurky se ihned po aplikaci vstřebá a pokožku zanechá sametově hebkou a zklidněnou. Obsahuje vitamin K, arniku, výtažky z okurky, peptidy z lískových oříšků a patentovaný Healing Concentrate™ společnosti Omorovicza. Lze použít i jako masku na unavené oteklé oči. Pro umocnění osvěžujícího účinku můžete skladovat v chladničce.

CCC+ Ferulický rozjasňující oční krém od Perricone MD

Rozjasňující a rychle se vstřebávající krém působí proti tmavým kruhům, váčkům, otokům, zarudnutí, matnému vzhledu a nejednotné textuře pleti. Revoluční složení v sobě ukrývá ester vitaminu C, peptidy a biomimetický ovesný protein. Stačí krém nanést na prsty a lehkým poklepávání aplikovat na oční okolí. Vyhněte se přímému kontaktu s očima.

 

6. Počítače a mobily způsobují únavu očí i vrásky!

Je to nešvar 21. století a nevyhne se mu patrně nikdo z nás – náš pohled většinu dne směřuje k monitorům, obrazovkám nebo displejům. Lidské oko přitom bylo „stvořeno“ pro pohled do dálky a dlouhodobé ostření do blízka jej nadměrně namáhá. Navíc při práci na počítači často „zapomínáme“ mrkat a tím dochází k vysušování oka. Oči pak mohou být začervenalé a ve snaze lépe zaostřit nevědomky přivíráme víčka a tím vznikají drobné vrásky kolem očí.

Jak ochránit oči před škodlivými účinky obrazovek a displejů?

  • Při práci na počítači střídejte pravidelně pohledové vzdálenosti. Odborníci doporučují řídit se pravidlem 20/20/20. To znamená každých 20 minut se zahledět na 20 sekund na předmět vzdálený asi 20 stop, tedy 6 metrů. Může to být třeba pohled z okna nebo na druhou stranu kanceláře.
  • Očím unaveným z celodenní práce na počítači prospívá pravidelné zvlhčování umělými slzami.
  • Pokud oči často slzí, pálí, jsou začervenalé a máte pocit, jako by vám pod víčky „drhlo“ zrnko písku, mohou to být signály, že trpíte syndromem suchého oka. V takovém případě konzultujte problém s očním lékařem.

 

7. Chraňte zrak před sluncem i při sportu

Své oči dobře chraňte – nejen pro jejich krásu, ale také pro zdraví! Dávejte pozor na sluneční paprsky, které mohou poškozovat zrak, ale také způsobit popáleniny tenké kůže v okolí očí. Abyste zamezili pronikání škodlivých UVA a UVB paprsků, pořiďte si sluneční brýle. Nevybírejte je na tržnici, ale zamiřte do optiky, kde máte jistotu, že budou mít vybrané brýle kvalitní sluneční filtr. Na ochranu očí nezapomínejte ani při pohybu a noste speciální sportovní brýle, které ochrání před nečistotami, prachem a drobným hmyzem, který by se mohl dostat do oka.

Věděli jste, že...

  • Když svítí sluníčko a nemáte nasazené sluneční brýle, zvýšené množství světla vás nutí „mhouřit“ oči – a tím si zaděláváte na vrásky v okolí očí. I to je dobrý důvod pro pořízení slušivých brýlí, které se stávají i skvělým módním doplňkem!
  • Rozhodně neplatí, že čím tmavší skla, tím lepší ochrana. Naopak – pod tmavými skly se zornička roztáhne a pokud mají brýle nekvalitní filtr, propustí do oka ještě více škodlivého záření.
  • Sportovní brýle by měly chránit oči také z boku. Pokud budete vybírat brýle například na kolo nebo na lyže, zkoušejte si je vždy společně s helmou, aby dobře přiléhaly i s ochrannou pomůckou na hlavě.

 

8. Vsaďte na mikromasáže a obličejovou jógu!

Zklidnit oční okolí, snížit otoky, povzbudit pleť a tím dopomoci k jejímu mladistvému vzhledu a zbavit se nevzhledných „pytlů pod očima“ pomohou také pravidelné masáže očního okolí a obličejová jóga. 

Vyzkoušejte tyto triky...

  • Každý den věnujte chvilku jednoduchým cvikům – například rychlé mrkání, střídat pohledy nahoru a dolů a doleva a doprava.
  • Unaveným očím uleví chladivé obklady. Můžete na víčka a oční okolí přiložit kostky ledu (vždy ale zabalené v látkovém kapesníku, abyste citlivou pokožku nevystavila přílišnému chladu!) anebo gelové obklady, které předtím dáte do ledničky.
  • Jemná masáž očního okolí by se měla stát vaší každodenní beauty rutinou. Jednou za čas se ale nechte hýčkat profesionály – mikromasáž očního okolí nabízejí mnohé salony krásy.

 

9. Udržujte čisté okolní prostředí

Pro oči je důležité také prostředí, ve kterém pobýváte. Kouř, prach, ale i klimatizace nebo přítomnost alergenů může způsobit jejich podráždění. V ideálním případě se takovému prostředí vyhněte. Pokud to není možné, pomůže pravidelné kapání umělých slz, které vyplavují z oka nečistoty, používání ochranných brýlí v prašném prostředí anebo pořízení čističky vzduchu, jež v interiéru eliminuje alergeny, plyny a drobné nečistoty, které nejsou viditelné, ale mohou oči dráždit.

 

10. Nezapomínejte na zdravý životní styl

Krásu vašich očí ovlivňuje také váš jídelníček. Nepřehánějte to s alkoholem, vyhněte se kouření, které oči dráždí, a omezte solení, protože konzumace nadměrného množství soli způsobuje v těle zadržování vody a následkem pak mohou být právě oteklá víčka. Důležité je také dodržovat pitný režim, který má vliv nejen na krásu pokožky, ale také na kvalitu slzného filmu.