Jak menopauza ovlivňuje kvalitu pleti a jak si poradíte s jejími projevy

Klimakterium se u žen objevuje zhruba v období mezi 45. a 55. rokem. Pokles hladiny ženských hormonů může přinášet řadu psychických i fyzických změn, včetně stárnutí pokožky. Neklesejte ovšem na mysli a stárněte s grácií! Poradíme vám, jak si zachovat i po menopauze krásnou pleť a proplout tímto obdobím v klidu a pohodě...

Při klimakteriu neboli přechodu dochází k postupnému vyhasínání vaječníků, což s sebou přináší hormonální změny – snižování hladiny hormonů estrogenu a progesteronu. Vlivem těchto biologických procesů na sobě dvě třetiny žen pociťují různé psychické a fyzické potíže, které s nerovnováhou hormonů úzce souvisejí. Zpomaluje se metabolismus, přicházejí návaly horka a pocení, mění se tělesné proporce a mohou se objevit i úzkosti, změny nálad, ztráta libida... A samozřejmě i kůže stárne. Dochází k její dehydrataci a kvůli degradaci kolagenních vláken se objevují vrásky a pokožka ochabuje. Proto je důležité v tomto období pečovat o své tělo a pleť hýčkat speciálními přípravky. Správná každodenní rutina dokáže kompenzovat nástrahy Matky přírody... 

4 problémy s pletí, které vás mohou trápit v klimakteriu

1. Ochabování pleti 

Ruku v ruce s klimakteriem začíná pleť povadat a ztrácí svou pevnost. Na vině je ztráta kolagenu a ztenčování kožní tkáně, ke kterému s přibývajícími roky přirozeně dochází. Svůj díl vykoná i gravitace. Jedním z prostředků, jež dokáží viditelně redukovat vrásky a bojovat s ochablou, matnou pletí i diskoloracemi, je účinná složka zvaná neuropeptidy. Jedná se o stavební řetězce podobné proteinům. Díky své unikátní chemické struktuře posilují přirozenou kožní bariéru a podporují hydrataci pokožky, která tak získává zpět svou vláčnost a svěžest.

Náš tip:

Reparační řada Perricone MD Neuropeptide

Neuropeptidy jsou obsaženy v produktech z nejpokročilejší a nejkomplexnější reparační řady Perricone MD Neuropeptide, která zahrnuje zpevňující hydratační krém, zpevňující a rozjasňující krém, noční krém na obličej či posilující péči o krk a hrudník. 

2. Vysušená a podrážděná pleť 

Snižování hladiny ženských hormonů vede k vysoušení pleti, která může být i podrážděná a zarudlá, dokonce se mohou tvořit šupinky anebo lze pociťovat svědění. Mnohem více než kdy dříve je proto důležitá intenzivní hydratace.

Naše tipy:

Vyrovnávací hydratační olej Lancer Omega Hydrating Oil with Ferment Complex

Vyrovnávací olej s jemnou a lehkou texturou určený pro všechny typy pleti, dodává pokožce nezbytnou hydrataci. Obsahuje polyfenoly a antioxidanty, které podporují jemnou a zdravě vypadající pleť. Zahřejte několik kapek oleje v dlaních a naneste rovnoměrně na vlhký obličej, krk a dekolt.

 

Intenzivní péče proti zarudnutí pleti Lancer Redness Relief Intense

Pomáhá viditelně a téměř ihned po aplikaci redukovat zarudnutí pleti a zároveň jí poskytuje dlouhodobou péči proti známkám stárnutí. Díky medu manuka, extraktu z pupečníku asijského a extraktu z kůry stromu eperua je pokožka méně podrážděná, viditelně vyrovnaná a zdravá. Lze aplikovat ráno a/nebo večer na čistou a suchou pokožku. Konečky prstů rovnoměrně vmasírujte dostatečné množství do pokožky obličeje, krku a dekoltu.

 

Výživný denní krém Omorovicza Queen Cream

Výživný denní krém a primer v jednom je unikátní svou sametovou texturou tajícího balzámu, který okamžitě zklidní a vyživí i tu nejsušší pleť. Díky směsi olejů bohatých na živiny je tak intenzivním zdrojem hydratace a výživy s celodenním účinkem. Zahřejte produkt mezi konečky prstů a rovnoměrně naneste na vyčištěnou pleť.

 

3. Narušená lipidová bariéra

Kožní bariéru nahlodává zub času a se zvyšujícím se věkem je oslabována. Právě proto pokožka ztrácí schopnost zadržovat vodu, což podporuje její dehydrataci. Ochranný film je složen z buněk a lipidů. Nejen samotná hydratace, ale i posílení lipidové bariéry pokožky je tedy důležitým mechanismem, který pomáhá pleti zachovávat mladistvý vzhled.

Náš tip: 

Regenerační a vyživující olej Omorovicza Queen Oil

Podporuje regeneraci pleti a zmírňuje její poškození způsobené nejen hormonálními výkyvy v období klimakteria, ale také sezónními změnami či nadměrným ošetřováním pleti. Obsahuje tři zdroje omega mastných kyselin, schnizandru čínskou a vitamíny C, E a K. Stačí nanést několik kapek na navlhčenou pokožku místo hydratačního krému nebo aplikovat jako poslední krok péče o pleť. Olej nejlépe působí přes noc, kdy je pleť v přirozeném regeneračním režimu.

 

4. Problematická pleť 

Akné mají lidé spojené zejména s obdobím dospívání. Zarudlé pupínky ovšem nejsou pouze doménou teenagerů. Hormonální bouře totiž probíhá jak v době puberty, tak i při menopauze – a dokonce i před ní. Lze se proto setkat s pojmem „perimenopauzální akné“. Jde o pupínky, které se objevují ještě dříve, než dojde ke ztrátě menstruace. Jejich redukci napomáhají účinné složky, jako je například koloidní stříbro a niacinamid. Koloidní stříbro má antibakteriální a léčivou sílu. V kombinaci s niacinamidem poskytuje účinnou směs, která urychluje hojení pupínků a předchází vzniku dalších. Proti problematické pleti účinně bojuje i kyselina salicylová, která dezinfikuje pleť, zklidňuje a stahuje póry. Snižuje tvorbu kožního mazu a má exfoliační účinky, tedy odstraňuje odumřelé kožní buňky.

Naše tipy:

Čisticí pleťová maska pro problematickou pleť Omorovicza Silver Skin Saviour

Hojivá maska obsahuje koloidní stříbro a niacinamid. Naneste v silnější vrstvě na obličej a krk, vyhněte se oblasti očí. Při prvním použití nechte působit 5 minut, pro další použití zvyšte délku působení na 10–15 minut, podle citlivosti pleti. Poté důkladně opláchněte.

Ultra účinný čisticí krém na obličej Perricone MD Blemish Relief Ultra-Boost Clearing Treatment

Lehounký krém slouží jako nezbytný druhý krok každé ranní i večerní skincare rutiny. Obsahuje maximálně účinnou kyselinu salicylovou, díky systému jejího postupného uvolňování nedráždí pleť a viditelně vylepšuje vzhled i těch nejurputnějších nedokonalostí. Vždy ráno a večer naneste na pleť tenkou, rovnoměrnou vrstvu přípravku.

 

Co dalšího pomůže vaší pleti překonat nástrahy menopauzy?

Stav pleti souvisí s celkovým životním stylem – a když přijde klimakterium, platí to dvojnásob. Jak tedy pečovat v době příchodu menopauzy o své tělo a tím pádem i pokožku? 

Pohybem proti negativním projevům menopauzy

Při klimakteriu dochází ke snížení výkonnosti i přestavbě těla. Snižuje se bazální metabolismus, proto i když si žena zachová stejný příjem energie, zvyšuje se její hmotnost. Také tuky se „přemisťují“ z oblasti prsů do břicha. Pro udržení váhy je proto zapotřebí mít dostatečný výdej energie – to znamená dostatek pohybu. U žen, které jsou celoživotně fyzicky aktivní, se také méně objevují příznaky akutního klimakterického syndromu. Pokud jste však dosud příliš necvičila, je dobré začít postupně. Ideální způsob, jak zlepšit kondičku, je chůze, nordic walking, plavání nebo třeba jízda na kole... 

Jídelníček a pitný režim během klimakteria

Kromě pohybu samozřejmě ovlivňuje celkové zdraví i složení stravy. Je známo, že například Asiatky, které mají celoživotně vysoký příjem fytoestrogenů ve stravě, mají v klimakteriu významně nižší výskyt potíží než obyvatelky západních zemí. Zdrojem fytoestrogenů jsou luštěniny, sója, sezamová, dýňová či lněná semínka. Navyšte také příjem ovoce a zeleniny. V případě problémů s návaly horka se doporučuje vynechat kofeinové nápoje, silně kořeněné pokrmy či alkohol. Vyrovnat se s potížemi v období klimakteria pomáhají i některé bylinky, jako třeba červený jetel, ploštičník či třezalka tečkovaná. Nezapomínejte také na dodržování pitného režimu, který pomáhá i hydrataci pleti

Sladký spánek a péče o duši

Menopauza může být spojena s návaly a nočním pocením, což narušuje i kvalitu spánku. A jak víme, právě kvalitní spánek je pro krásnou pleť velmi důležitý! Snižte teplotu v místnosti (pro spaní je vhodná kolem 18 °C), před spánkem nezapomeňte vyvětrat. Důležitá je také péče o duši. Vyzkoušejte například jógu (případně hormonální jógu) nebo různé relaxační techniky, které pomáhají zvládnout stres a mohou tak pomoci s negativními projevy menopauzy. Pokud jsou potíže spojené s přechodem výrazné, lze po dohodě s lékařem podstoupit hormonální substituční terapii, anebo si nechat doporučit doplňky stravy, které pomáhají tělu lépe se s klimakteriem vyrovnat.