Jak vybrat pleťové sérum? 5 důležitých otázek, které byste si měla položit

Pleťová séra se stala neodmyslitelnou součástí každodenní skin care rutiny. Stačí denně rozetřít do pokožky jen pár kapiček této blahodárné tekutiny. Jaké sérum si vybrat, kdy jej aplikovat, proč je nutné před jeho použitím vždy pleť důkladně vyčistit a lze séra kombinovat? Odhalte tajemství těchto superkoncentrovaných pomocníků... 

 

1. Co je sérum a proč ho potřebuji?

Pleťová séra jsou koncentráty s lehkou texturou, díky níž se rychle vstřebávají do pokožky a jejich aktivní složky pronikají do hlubších vrstev kůže, kde působí přímo na problémové oblasti. Mají vysoký obsah látek s cílenými účinky. Řeší proto účinně různé nedokonalosti pleti, jako jsou vrásky, suchost, mdlý nebo nerovnoměrný tón a další. Séra koupíte v malých lahvičkách, ale nenechte se zmást – vydrží vám dlouho. Díky tomu, že se jedná o superkoncentrovanou tekutinu, stačí aplikovat jen pár kapek. Vyberte si to pravé sérum, které si získá vaše srdce...

 


2. Jaký mám typ pokožky a jaké účinné složky vybrat?

Výběr se řídí především podle typu pleti. Základem je tedy porozumět své pokožce a vědět, co od séra chcete – rozjasnění, hydrataci, vyhlazení vrásek nebo zpevnění? Podle toho se pak zaměřte na účinné složky pleťových sér.

Sérum pro suchou a citlivou pokožku

Pokud vás trápí suchá pleť, hledejte produkt, který jí dodá hydrataci. Perfektní je například kyselina hyaluronová.

Už žádné šupiny a zarudnutí: 

Ultra hydratační sérum se 7 molekulovou kyselinou hyaluronovou od Lancer  

Skvělý pomocník pro všechny, koho trápí suchá pokožka! Kyselina hyaluronová o 7molekulové hmotnosti poskytuje maximální hydrataci pokožky již při první aplikaci (po 30 minutách). Extrakt z olivového oleje redukuje jemné linky a vrásky již za 15 dní. A ceramidový komplex snižuje první známky zarudnutí pleti tím, že zklidňuje zánět a zužuje cévy, čímž eliminuje začervenání pokožky.

Sérum pro zralou pleť

S vráskami pomáhají zatočit například diamantové peptidy, sloučenina mědi a aminokyselin, která stimuluje tvorbu kolagenu a elastinu, arabinogalaktany okysličující pleť a pšeničné proteiny, které ji vypínají a viditelně redukují vrásky. 

Bojovníci proti vráskám: 

Protivráskové a regenerační sérum Blue Diamond Concentrate od Omorovicza

Díky trojici inovativních složek obnovuje přirozenou vitalitu pleti a navrací jí mladistvý vzhled. Kyselina hyaluronová pleti okamžitě po aplikaci dodá potřebnou hydrataci a viditelně redukuje jemné linky a vrásky. Polysacharidy potočnice, známé jako arabinogalaktany, pleť okysličí, čímž dojde k jejímu projasnění a oživení. Dále obsahuje diamantové peptidy a sloučeninu mědi a aminokyselin.

 

Aktivní omlazující sérum Active Rejuvenation Serum with Triple Dermal Complex

Sérum bylo vyvinuto pro každodenní použití a obsahuje komplexní směs aminokyselin, které pomáhají revitalizovat pokožku a zároveň poskytují celodenní hydrataci. Dramaticky redukuje vzhled jemných linek a vrásek. Pleť je ihned po použití viditelně jemnější, mladistvější a pevnější.

 

Sérum proti diskoloracím a pigmentovým skvrnám

Diskolorace účinně minimalizuje ester vitaminu C, který je silnější, vysoce stabilní a méně abrazivní formou vitaminu C. Účinnou složkou je také hydratující antioxidant vitamin E. Dalším rostlinným antioxidantem, který redukuje jemné linky, vrásky a tmavé skvrny, je ferulová kyselina.

Už žádné nevzhledné flíčky:

CCC+ Ferulické rozjasňující sérum 20%

Vysoce účinné sérum s esterem vitaminu C, vitaminem E a ferulovou kyselinou sjednocuje barevný tón pleti i nerovnoměrnou texturu a minimalizuje diskolorace i pigmentové skvrny. Lehká textura dodává pleti zářivější, projasněný vzhled a zanechává pleť jemnou a zklidněnou.

 


3. Kdy, kam a jak často sérum nanášet?

Séra aplikujte vždy na vyčištěnou pleť. Nanášení jakéhokoliv přípravku péče o pleť na nevyčištěný obličej může vést k ucpání pórů, navíc nánosy nečistot mohou zabránit účinnému vstřebávání produktu. Některá séra jsou určena pro večerní použití, jiná se aplikují po vyčištění ráno i večer – vždy proto sledujte pokyny výrobce. Pleťová séra vmasírujte jemnými pohyby směrem vzhůru do obličeje, ale i krku a dekoltu. Na oční okolí používejte speciální oční séra, která si dokážou poradit s povadlými víčky, tmavými kruhy i pavučinkami v koutcích očí a rýhami kolem horního víčka.

Náš tip na „dobrou noc“

Noční pleťové sérum Midnight Renewal od Omorovicza

Stimuluje regeneraci pleti během spánku. Zatímco vy se oddáváte snům, výživné sérum obsahující retinal, inovativní formu vitamínu A, vyhlazuje a redukuje na vaší pleti výskyt jemných linek a vrásek. Mikrořasy obnovují přirozený biologický rytmus a chrání pokožku před škodlivými vlivy. Po probuzení je pleť viditelně hladší, jasnější a zářivá.  

 


4. Mohu používat více sér najednou?

Ano, můžete si vytvořit extra účinný koktejl sér – ale je důležité dodržovat určitá pravidla. Tím prvním je, že méně znamená více, proto raději kombinujte jen dva produkty. Bude se vám pak lépe kontrolovat kompatibilita jejich složení. Některé složky totiž mohou být dohromady příliš silné. Například pokud jedno z vašich sér obsahuje retinol, druhé sérum by nemělo mít další silné látky, jako jsou hydroxykyseliny (AHA/BHA) nebo benzoylperoxid. Při nanášení nejprve aplikujte lehčí sérum na vodní bázi a teprve poté krémová, těžší séra, čímž zajistíte lepší účinnost.

Náš tip: Účinný „koktejl“ pro viditelně pevnou a rozjasněnou pleť

Jestliže vás trápí ochablá pleť, ztráta objemu, mdlá pokožka nebo změna barevného tónu, vrstvení níže uvedené dvojice sér vám přinese viditelný liftingový efekt vzniklý díky kombinaci retinolu a vitaminu C. Pleť rozjasníte a zároveň minimalizujete výskyt tmavých skvrn, diskoloraci a nerovnoměrný tón pleti. Pokožka bude rozzářenější, hladší a mladistvější.

Growth Factor Liftingové a zpevňující sérum na obličej od Perricone MD

Polyaminová technologie nové generace přináší intenzivní liftingový efekt, navíc sérum podporuje přirozenou ochranu kožní bariéry a viditelně zlepšuje pružnost, plnost a sílu pleti. Obsahuje zapouzdřený retinol, který urychluje povrchovou exfoliaci a obnovu pokožky.

 

CCC+ Ferulické rozjasňující sérum 20% od Perricone MD

Sérum je nabité antioxidanty, esterem vitamínu C a dvěma dalšími formami tohoto vitamínu v nejvyšší 20% koncentraci. Vitamín C spolu s vitamínem E a ferulovou kyselinou pleť po čase viditelně rozjasní, vyhladí, minimalizuje diskolorace a tmavé skvrny. Sérum proniká do hlubokých vrstev kůže díky účinnému fosfolipidovému doručovacímu systému.

 

 

5. S jakými dalšími produkty mám sérum kombinovat?

Jak již bylo řečeno, důležité je nanášet sérum na vyčištěnou pleť. Nejprve proto použijte čistící emulzi, a teprve po ní aplikujte pleťové sérum. Dále přichází na řadu krém, který rutinu uzavírá. Použitím séra navíc pomůžete zvýšit účinnost dalších produktů péče o pleť a zajistit tak komplexní ošetření. Aby se složky dobře doplňovaly, vsaďte na jednu produktovou řadu. 

Náš tip: 3 kroky ke krásné pleti podle Lancerovy metody

Systém Lancer 3-Step Method zní: Polish, Cleanse a Nourish. Ačkoliv se běžně exfoliační produkty aplikují po čištění, Lancerova metoda doporučuje exfoliaci jako první krok, protože věří, že se tímto zajistí odstranění povrchových odumřelých buněk a čištění se tak může provádět do hloubky. Podle této metody vypadá tedy postup péče o pleť takto: vyhlazení za pomoci exfoliátoru (např. The Method: Polish Normal-Combination Skin), vyčištění díky čistící emulzi (např. The Method: Cleanse Normal-Combination Skin) a nakonec vyživení krémem, který před jeho nanesením můžete doplnit právě sérem (např. Active Rejuvenation Serum with Triple Dermal Complex a nakonec The Method: Nourish Normal-Combination Skin).