Jaké účinné látky v produktech vybrat a co dokáží? – 1. díl

Namíchat správně složky pečujících produktů je alchymie! Existuje celá řada účinných látek, které pomáhají pokožce, aby byla krásná, rozzářená a vypadala mladistvě. Některé přísady umí hydratovat, jiné bojují proti akné, další vyhlazují vrásky a minimalizují dopady stárnutí... Pomůžeme vám dešifrovat, co znamenají jednotlivé položky ve složení produktů a co dokáží udělat s vaší pletí. Přichystali jsem si pro vás dvoudílnou sérií s přehledem účinných látek:

Kurkuma

Možná jste si toto vzácné koření přezdívané též indický šafrán oblíbila v kuchyni. Kurkuma je známá svými protizánětlivými, antioxidačními a anti-aging účinky. Prospěšná pro zdraví a krásu je ovšem nejen při konzumaci, ale využívá se i v kosmetice.

  • Co dokáže udělat s vaší pletí: Je bohatá na antioxidanty a díky tomu chrání pokožku před vnějšími vlivy, které mohou podpořit tvorbu nových pigmentových skvrn.

 

Vitamin C

Kyselina askorbová neboli vitamin C patří mezi vitaminy rozpustné ve vodě. Podporuje imunitu, podílí se v organismu na mnoha metabolických reakcích a považuje se za antioxidant, který chrání před poškozením buněk. Najdete ji nejen v pomerančích nebo kysaném zelí, ale i v mnoha zkrášlujících produktech.

  • Co dokáže udělat s vaší pletí: Díky svým antioxidačním a protizánětlivým účinkům pleť regeneruje, tonizuje, navrací jí pružnost a zmírňuje proces stárnutí. Pomáhá dodávat energii matně vypadající pleti, zlepšuje zářivost a sjednocuje tón pleti. Snižuje výskyt pigmentových skvrn, jako jsou skvrny od slunečního záření, tmavé skvrny a jizvy po akné.

 

Naše tipy:

Instant Brightening Booster s vitamínem C a kurkumou od Lancer  

Revoluční, hedvábně jemný instantní booster kombinující sílu 30% vitaminu C a kurkumy zmírňuje povrchovou hyperpigmentaci, zabraňuje vzniku nových skvrn, minimalizuje výskyt jemných linek a vrásek, chrání pokožku před vnějšími vlivy a rozjasňuje a sjednocuje tón pleti. Zařaďte jej do své večerní rutiny jednou nebo dvakrát týdně. Naneste tenkou vrstvu na celý obličej a krk a nechte úplně vstřebat. Vyhněte se očnímu okolí.

 

Koupelový a sprchový gel Rhubarb Rhubarb! od Noble Isle  

Je bohatý na vitamin C a vápník, a to díky rebarboře, která je známá pro své povzbuzující a čistící vlastnosti. Jemně čistí a zároveň zanechá vaši pokožku příjemně provoněnou. Koupelový a sprchový gel Rhubarb Rhubarb! je veganský, neobsahuje SLS ani lepek a navíc krásně voní.


Ceramidy

Ceramidy jsou tuky neboli lipidy přirozeně se vyskytující v nejsvrchnější vrstvě kůže (epidermis), v takzvaných buněčných membránách. Díky nim je zajištěna hydratace a ochrana pokožky. S přibývajícími roky tyto lipidy ubývají a po čtyřicítce je už tělo prakticky nevytváří. Pleť pak vypadá matně, může se vysoušet nebo být podrážděná. Nezbývá, než doplnit ceramidy prostřednictvím pleťových krémů či sér. Díky tomu je pokožka chráněna před škodlivinami včetně mikroorganismů a volných radikálů.

  • Co dokáže udělat s vaší pletí: Ceramidy přispívají k hydrataci, regeneraci a zvýšení pevnosti pleti. Obnovují lipidovou vrstvu, zároveň vyživují dehydrovanou pleť a zajišťují její jemnost a pružnost.

 

Peptidy

Tyto organické sloučeniny tvořené aminokyselinami se vyskytují přirozeně v našem organismu a stimulují tvorbu kolagenu, elastenu a kyseliny hyaluronové, díky kterým je pokožka pevná, pružná a mladistvá. Jak ale organismus stárne, tvorba těchto látek se postupem času snižuje a dochází k procesu stárnutí pokožky. Proto peptidy patří mezi oblíbené ingredience anti-agingových produktů, které bojují proti vráskám, přispívají k regeneraci pokožky a chrání ji před škodlivinami.

  • Co dokáže udělat s vaší pletí: Jedním z typů peptidů jsou polypeptidy, které posilují kolagen a elastin, čímž zlepšují pružnost a celkovou vitalitu pleti. V anti-age přípravcích se můžete setkat i s neuropeptidy, jimž se přezdívá „neinvazivní botox“. Jedná se o malé proteinové molekuly, které díky své unikátní chemické struktuře posilují přirozenou kožní bariéru. Podporují hydrataci pokožky, která získává zpět svou vláčnost a svěžest, a poradí si i s ochablou, matnou pletí či diskoloracemi.

 

Náš tip:

Intenzivně vyživující krém pro suchou a citlivou pokožku Omorovicza Gold Rescue Cream

Hydratační a intenzivně vyživující pleťový krém se rychle vstřebává a pleti poskytuje tu nejluxusnější péči. Díky složení „termální vody v oleji“ vytváří na pokožce efekt ochranné bariéry. Obsahuje směs účinných látek: koloidní zlato, omega 6 ceramidy, polypeptidy a patentovaný Healing Concentrate™. Je určen i pro velmi suchou pleť a reaktivní pleť se sklonem ke kuperóze, dermatitidě a rosacee, vhodný je ale i pro ostatní typy pleti v zimním období.

Noční krém na obličej Neuropeptide Night Cream od Perricone MD

Mimořádně bohatý hydratační krém Perricone MD Neuropeptide Night Cream hloubkově působí na pleť během noci. Krém s obsahem vysoce účinných neuropeptidů, aminokyselin a DMAE hydratuje, vyživuje a postupem času aktivně bojuje proti vzniku hlubokých linek a vrásek, včetně nosoretních vrásek. Sametově jemná textura se velice snadno nanáší a rychle vstřebává do pleti. Vmasírujte večer na vyčištěný obličej a krk jemným pohybem vzhůru. Počkejte, dokud se zcela nevstřebá, a poté v případě potřeby použijte svůj oblíbený hydratační krém Perricone MD.

 

Retinol a retinal

Chemické látky odvozené od vitaminu A se nazývají retinoidy. Patrně nejznámější a v kosmetice nejhojněji využívaný je retinol, který se vyskytuje přirozeně v kůži, působí jako antioxidant a je účinným spojencem v boji proti předčasnému stárnutí. Přípravky s touto anti-age přísadou je vhodné začít používat již při prvních známkách stárnutí pleti, tedy okolo třicítky. Pozor, retinoidy byste měli nanášet na pleť vždy před spaním – proto bývají součástí nočních krémů a sér. Vitamin A totiž není fotostabilní a na slunci se retinoidy rozpadají.

  • Co dokáže udělat s vaší pletí: Retinol zatočí s vráskami, nepravidelnou pigmentací, pokožku omlazuje a zlepšuje její strukturu. Inovativní nedráždivou formou vitaminu A je retinal, který má až 11× rychlejší účinek než retinol, vyhlazuje pleť, redukuje výskyt jemných linek a vrásek a zabraňuje předčasnému stárnutí pleti.

 

Naše tipy:

Noční sérum s retinolem Advanced Retinol Treatment with 1.25% Retinol od Lancer

Intenzivní noční sérum obsahuje patentovanou technologii společnosti Lancer CoRetinol. Tato směs 1,25% retinolu s bukchiolem, sloučeninou napodobující retinol rostlinného původu, společně se sójovým komplexem dodává pleti mladší vzhled. Dramaticky vyhlazuje vrásky a mimické linky, zlepšuje vzhled pokožky, její texturu a sjednocuje tón. Po večerním čištění pleti naneste tenkou vrstvu (ne více než 2 pumpičky) na obličej, krk a dekolt směrem vzhůru.

Noční pleťové sérum Omorovicza Midnight Renewal

Noční sérum regeneruje pleť během spánku. Obsahuje retinal, inovativní formu vitaminu A, mikrořasy, Lactococcus Ferment Lysate, kyselinu polyglutamovou a patentovaný Healing Concentrate™ společnosti Omorovicza. Díky účinným složkám redukuje viditelné známky stárnutí, vyhlazuje jemné linky a vrásky, zpevňuje kontury obličeje, navrací pleti jas a mladistvou krásu a odstraňuje známky únavy. Aplikujte na obličej a dekolt po večerním čištění pleti, a to buď samostatně nebo jako podklad pod váš oblíbený hydratační krém.