Pravda a mýty v péči o pleť - 1. díl

Opravdu stačí pleť vyčistit jen večer, exfoliace škodí pleti nebo použití retinolu dráždí pokožku? V oblasti skin care se můžete setkat s mnoha tvrzeními, ne všechna jsou ovšem pravdivá. Přinášíme vám seriál, ve kterém vás seznámíme s častými mýty ze světa krásy...

 

1. Mýtus: Pleť stačí čistit jen večer

Čištění pleti je neodmyslitelnou součástí večerní skin care rutiny, ale stejně jako u čištění zubů, je důležité tento krok provádět také ráno po probuzení. Ranní čištění pleti totiž odstraní nečistoty, které se na pleti usadily přes noc, a zbytky přípravků z večerní péče. Velmi důležité je čištění neuspěchat a provádět ho správně – vsaďte proto na double cleansing!

Dva kroky k čisté pleti: Co je to double cleansing?

Perfektního vyčištění pleti dosáhnete ve dvou krocích prostřednictvím dvou typů čistících produktů. Díky tomu také umožníte lepší vstřebávání účinných látek následné pečující kosmetiky.

Jak čistit pleť večer?

Zatímco první mytí odstraní z povrchu pleti make-up, SPF a nečistoty, druhé se zaměří na konkrétní problémy. Nejlepších výsledků dosáhnete, když nejprve vyčistíte pleť balzámem nebo micelární vodou a poté nejlepším mycím přípravkem pro váš typ pleti. Následně použijte tonikum s esencí, sérum nebo péči a noční krém.

Jak čistit pleť ráno?

Vmasírujte vybraný přípravek na mytí obličeje do pleti po dobu zhruba 30 sekund, opláchněte teplou vodou nebo vlhkou žínkou či speciální jemnou rukavicí určenou na mytí pleti. Poté osušte a následně použijte tonikum s esencí, sérum, denní krém a SPF. 

Jak používat čistící balzám?

První krok k čisté pleti: Zahřejte malé množství balzámu mezi konečky prstů a krouživými pohyby jemně vmasírujte do suché pokožky. Poté důkladně opláchněte teplou vodou. Pro odstranění případných zbytků make-upu použijte žínku navlhčenou teplou vodou. Pro nejlepší výsledky následně použijte své oblíbené sérum a hydratační krém.

 

Naše tipy:

Omorovicza Čisticí balzám Thermal Cleansing Balm

Čisticí a hydratační balzám pro odstranění nečistot z pleti využívá sílu maďarského vřesového bahna, které je bohaté na vápník a hořčík. Tento jemný balzám šetrně čistí pleť, odstraňuje veškerý make-up, dokonce i voděodolnou řasenku. Pleť zanechává jemnou, vyčištěnou a hydratovanou.

 

Perricone MD Essential Fx Acyl-Glutathione Čisticí balzám s chia olejem

Odličovací a čisticí balzám s nemastným složením, který vyživuje, pečuje a zároveň účinně rozpouští a odplavuje veškeré nečistoty, přebytky kožního mazu a zbytky make-upu včetně očních líčidel. Díky vyživující směsi vitaminů F s olejem z chia semínek bohatým na omega mastné kyseliny zanechává pleť viditelně zářivější, pružnější, hladkou a zjemněnou.

Jak používat čistící gel?

Aplikujte množství jednoho stlačení pumpičky na suchou pleť a vmasírujte. Pro smytí gelu doporučujeme použít navlhčený teplý ručník. Používejte ráno i večer, nejlépe jako druhý krok čistění po použití čistícího balzámu.

Náš tip:

Pestle & Mortar Obnovující čisticí pleťový gel

100% přírodní nepěnivý čisticí gel na obličej obohacený o ovocné enzymy a superoxid dismutázu, který zanechává pleť hloubkově vyčištěnou, svěží a rozjasněnou. Čistě organické lehké složení gelu zlepšuje tón a strukturu pleti, stahuje póry a chrání ji proti předčasnému stárnutí. 

Jak používat čistící krém?

Je vhodný k rannímu čištění nebo jako druhý krok večerního čištění po odlíčení. Naneste dostatečné množství produktu na suchou nebo vlhkou pleť a krouživými pohyby masírujte několik minut. Důkladně opláchněte teplou vodou.

Náš tip:

Omorovicza Výživný čisticí krém Queen Cleanser

Čisticí krém s bohatou, sametovou a zklidňující texturou dokáže díky vzácným olejům a čistícím peptidům ze semen moringy odstranit z pleti všechny nečistoty. Extrakt z měsíčku pomáhá zklidnit pokožku a zmírnit její podráždění.

 

 

 

2. Mýtus: Exfoliace škodí pleti

Exfoliace pleti naopak prospívá, protože podporuje přirozenou obnovu kožních buněk. Díky tomuto procesu cíleně odstraníte odumřelé kožní buňky, ale také nečistoty, které se na pleti usazují. Mýtem také je, že by se exfoliace nikdy neměla provádět denně – některé produkty (např. Denní rozjasňující a exfoliační peeling Vitamin C Ester) jsou vhodné pro každodenní použití. Důležité ovšem je, aby byla exfoliace vždy šetrná. Produkty byste měla vybírat podle typu své pleti – existují řešení i pro citlivou a jemnou pleť. Základními typy peelingu je fyzikální a chemický, přičemž některé výrobky dokáží kombinovat oba dva. Výsledkem je čistá a hladká pleť.

Co je chemická exfoliace?

Při tomto typu peelingu se využívají účinné látky v kosmetických produktech, zejména kyseliny (AHA, BHA, PHA), které rozpouštějí odumřelé kožní buňky. Exfoliace může mít různou formu – oblibě se těší exfoliační bezoplachová séra, která se obvykle nechávají působit přes noc, anebo smývatelné masky či peelingy. Chemická exfoliace přináší okamžité i dlouhodobé účinky a kromě čištění pomáhá řešit i problémy spojené se stárnutím pokožky, pigmentací, tmavými skvrnami atd. Pokud máte citlivou pleť, můžete začít používáním produktů s nižšími koncentracemi a jemnějšími složkami (např. polyhydroxykyseliny – PHA). Až si vaše pokožka vybuduje toleranci, teprve postupně zkuste přejít k vyšším koncentracím a silnějším složkám.

Co je fyzikální (mechanický) peeling?

Odumřelé kožní buňky a nečistoty se při tomto typu peelingu odstraňují mechanicky, tedy „obrušováním“. Výsledky vidíte okamžitě. Je vhodný zejména pro ty, kdo mají mastnější pleť.

Náš tip:

Lancer Pro Polish Microdermabrasion Device 

Patentované mikrodermabrazivní zařízení PRO POLISH od Dr. Lancer je inspirováno nejmodernějším vybavením používaným na proslulé dermatologické klinice Lancer v Beverly Hills. Kombinuje technologii diamantových hrotů s hlubokým vakuovým sáním. Patentovaná otočná hlavice, speciálně navržené diamantové hroty určené pro obličej a tělo spolu se třemi úrovněmi sání, umožňují pohodlné a profesionální ošetření v pohodlí vašeho domova. Výsledkem je hladší a zdravě vypadající pokožka.

 

 

 

3. Mýtus: Retinol dráždí pokožku

Retinol je už dlouhá léta právem považovaný za velmi účinnou látku, která dokáže bojovat s projevy stárnutí pleti. Je součástí skupiny sloučenin známých jako retionidy, jež jsou deriváty vitaminu A. Pleť posiluje, vypíná, zlepšuje pružnost a bojuje s jemnými linkami a vráskami, zároveň napomáhá exfoliaci pleti a buněčné výměně. Navíc minimalizuje poškození pleti sluncem, změnu struktury a zabarvení pleti v důsledku stárnutí. 

Zároveň se ale můžete setkat s tvrzením, že retinol dráždí pokožku. Pravdou je, že retinol při příliš častém používání nebo v nestabilní formě může způsobit olupování, vysušování, pnutí a zarudnutí. Přesto nemějte obavy! Abyste těmto reakcím předešla, postupně zařazujte retinol do svého nočního režimu (zvyšuje citlivost na slunce, proto se vyhněte jeho rannímu používání) a vždy volte stabilní formu retinolu.

Používejte bezpečné formy retinolu

Kupříkladu značka Perricone MD vyvinula trojitou retinolovou směs, kterou používá ve svých produktech (např. Perricone MD Noční krém s retinolem pro obnovu pleti). Unikátní kombinace enkapsulovaného retinolu, retinolu esteru a phyto-retinolu urychluje exfoliaci a obnovu povrchové vrstvy pokožky a tím viditelně snižuje jemné linky a vrásky. Tato směs je přírodního původu a obsahuje všechny vysoce stabilní formy retinolu pro účinné dodání a vstřebání do pokožky.

Také značka Pestle & Mortar dokázala najít způsob, jak využívat oblíbenou látku tak, aby byla pro pokožku bezpečná. Využívá retinoidní komplex – kombinuje rychle působící a vstřebatelné retinoidy, takže látky jsou účinné již při nízké koncentraci. Riziko podráždění, které je běžně spojováno s retinoidními produkty, je eliminováno, aniž by byly ohroženy jejich účinky. Například retinyl retinoát stahuje póry, obnovuje elasticitu pleti a reguluje produkci mazu a retinyl palmitát odstraňuje odumřelé kožní buňky, zpevňuje a zjemňuje pleť.

Náš tip:

Pestle & Mortar Noční pleťový olej s retinoidním komplexem

Směs luxusních organických olejů destilovaných za studena a aktivním retinoidním komplexem. Pleť vyživuje a hydratuje a snižuje výskyt jemných linek i vrásek. Je vhodný pro všechny typy pleti, zejména pro tu stárnoucí. Aplikujte na noc a vyhněte se oblasti očí.