Trvanlivost kosmetiky: Jak poznat expiraci produktů?

Krémy, séra a další produkty péče o pleť postupem času podléhají zkáze, proto není radno překračovat datum spotřeby kosmetiky. Podle čeho ale poznáte, kdy přestat výrobky používat? 

Kosmetika: Datum spotřeby překračuje většina žen

Mnoho žen má tendenci používat make-up či přípravky pro péči o pleť i po uplynutí data spotřeby. Podle studie1, která zkoumala návyky studentek při používání make-upu, uvedlo 97,9 % účastnic, že používají nebo v minulosti používaly produkty po datu spotřeby, přičemž nejčastěji zmiňovaným výrobkem byla řasenka. Bylo zjištěno, že v den sběru vzorku mělo 70,5 % respondentek nějaký druh make-upu s prošlou dobou použitelnosti.

Zmíněná studie upozorňuje, že výrobky po uplynutí trvanlivosti mohou být kontaminovány patogenními mikroorganismy. K tomu může docházet zejména u výrobků jako jsou řasenky či krémy, do nichž se při aplikaci sahá prsty.

Užitečný tip:

  • Produkty s pipetou či dávkovací pumpičkou (jako mají často například pleťová séra) zamezí možnosti proniknutí bakterií do produktu a jsou tak zároveň hygieničtější. Pokud máte přípravek, do kterého musíte sáhnout prstem, vždy si před aplikací důkladně umyjte ruce.

 

Jak zjistit trvanlivost kosmetiky

Také samotní výrobci doporučují nepřekračovat určené datum spotřeby, aby byla zaručena deklarovaná účinnost složek. Minimální trvanlivost kosmetiky zjistíte na obalu výrobku – a to nejen na papírovém, kdy vidíte označení již při výběru v obchodu, ale i na samotné lahvičce, tubě či jiném obalu, v němž se přípravek ukrývá.

Na některých produktech můžete nalézt konkrétní datum výroby či spotřeby, častěji se však setkáte se symbolem otevřeného kelímku, u něhož je uvedena číslice. Ta udává, do kolika měsíců po otevření byste měli produkt spotřebovat. U většiny přípravků to bývá 12 měsíců, s nižší dobou použitelnosti (6 měsíců) se můžete setkat například u přírodních produktů s minimem konzervantů, u přípravků s obsahem vitaminu C nebo třeba řasenek či samoopalovacích produktů. Některé produkty mohou mít naopak délku použitelnosti až 24 měsíců po otevření.

Užitečný tip:

  • Když načnete nový produkt, poznamenejte si datum jeho otevření. Buď jej můžete nesmyvatelnou fixou napsat přímo na obal, anebo si ještě lépe zapište do kalendáře chytrého telefonu poznámku v den, kdy byste jej měla přestat používat. Přijde vám pak notifikace, která vás na expiraci upozorní.

 

Skladování kosmetiky

Zásadní je nejen doba, jak dlouho je přípravek otevřený, ale také správné skladování kosmetiky. Chcete-li, aby vám vybraný produkt co nejlépe sloužil, vždy jej po použití pečlivě uzavřete, aby k němu nešel vzduch, a zároveň dodržujte výrobcem doporučený způsob uchování. Nevystavujte kosmetiku přímým slunečním paprskům ani extrémním teplotám, tedy horku či mrazu. Ideální je skladování v chladu a suchu, u některých přípravků se doporučuje uložení do lednice.

Užitečný tip:

  • Můžete si pořídit i speciální mini ledničku na kosmetiku, kde lze uchovávat různé kosmetické produkty.

 

Kdy přestat kosmetiku používat?

Zcela jistě byste se měli mít na pozoru, pokud kosmetika změnila svou barvu či strukturu, například je vysušená či lepkavá. Dalším varovným signálem je zápach. V takovém případě je lepší se s výrobkem rozloučit a nekompromisně jej vyhodit do koše než riskovat, že vaší pleti více uškodí, než pomůže. Zvláště opatrní buďte u výrobků určených pro okolí očí – například prošlá řasenka, kde se přemnoží bakterie, může způsobit i zánět spojivek či další oční infekce.

 

Vsaďte na miniatury kosmetiky v cestovním balení

Člověku jistě přijde líto, když má vyhodit drahý produkt, který nestihl spotřebovat do doporučené doby použití. Abyste se této situaci vyhnuli, nepořizujte si více produktů stejného druhu – mějte například jen jeden noční krém a až po jeho spotřebování kupte jiný. Více načatých balení totiž nemusíte stihnout spotřebovat včas.

Užitečný tip:

  • Jestliže chcete vyzkoušet nový přípravek, anebo značku a nejste si jistí, zda vám bude vyhovovat, využijte možnosti reklamních vzorků, anebo si pořiďte miniatury kosmetiky či menší cestovní balení. Narazit můžete i na výhodné sety cestovních produktů, například Lancer Cestovní sada pro normální až smíšenou pleť.

 

 

[1] Giacomel CB, Dartora G, Dienfethaeler HS, Haas SE. Investigation on the use of expired make-up and microbiological contamination of mascaras. Int J Cosmet Sci. 2013 Aug;35(4):375-80. doi: 10.1111/ics.12053. Epub 2013 May 22. PMID: 23590385.